Pátek, 11. červenec 2008

Cirkus

Tak k nám zase přijel cirkus Sultán (www.cirkusy.cz). Žádná extra událost to není, ze poslední rok tu byly minimálně 4 další, ale do tohoto jsme se vypravili.

Zapříčinil to jejich výborný marketing - v supermarketech rozdávali k nákupu nad určitou částku dětskou vstupenku zdarma, takže jsme se už nemohli Matějovi vymluvit, že nemáme vstupenku. Martina tak vyrazila ve středu s Matějem k cirkusové pokladně, aby k dětské vstupence "zdarma" získala i tu dospěláckou, bez které to neplatí - a hned vzala jednu i pro mě (za 170Kč).

A tak jsme ve čtvrtek vyrazili. Docela mě překvapilo, že bylo skoro plno - jedna lóže byla v první půlce prázdná (v té druhé už tam seděla Martina s Matějem a ještě nějaká jiná paní s holčičkou), ale jinak bylo dost plno.

Hned za branou cirkusu nabízeli program s tím, že tím přispíváme na jejich zvířata - tak jsem si ho koupil z 50Kč (pěkný barevný na křídovém papíře). U vstupu do šapitó prodávali cukrovou vatu a taky popcorn - naštěstí Matěj vatu nejí a u popcornu nikdo nebyl ;-) Tak jsme si našli místa a čekali. Ale v šapitó neprodávali jen sladkosti - vyhrnuli se tam další cirkusoví pohunci a řvali jak na jarmarku - "kouzelné hůlky, klaunské nosy, svítící lampičky, balónky..."! Hned to dětem ochotně ukazovali a "půjčovali" a rodičům "nezbylo" než zaplatit (co by člověk neudělal pro radost dítěte a pak v cirkuse jsme "jenom jednou"). A tak i my jsme koupili klaunský nos za dvacku (myslel jsem že u toho zůstane) a pak i kouzelnou hůlku za 40Kč.

Pak začal program - uvedl ho "mluvící kůň". Matěj se u toho mohl potrhat smíchy, ale pak se nám snažil vysvětlit, že kůň nemluví, že to je nějaký trik a asi měli "mluvící mikrofon". :-) Pak tam běhali nějací koně a poníci, předvedla se drezůra kachen, nějaká nízká akrobacie a samozřejmě KLAUN - sice mu nebylo moc rozumět, protože jeho bezdrátový mikrofon chrčel a chraptěl,a le děckám to nevadilo a stejně se smáli jak o život.

A pak přišel další strategický marketingový tah - 15min přestávka... Do manéže přivedli poníky a děti se mohli za 30Kč svézt jedno kolo (Matěj jel hned první). Venku pak otevřeli zvěřinec - 20Kč na osobu ( já jsem nešel, radši jsem "hlídal" místa). A do toho zase ti pohunci s jarmarečním zbožím a cukrová vata. Taky tam byl nějaký stánek z občerstvením, ale tam jsem radši nedošel.

Konec přestávky - pokračujeme v programu. Teď přišlo vrcholné číslo - drezúra krokodýlů - moc pěkně udělané ve stylu Pirátů z Karibiku. Dokonce obcházeli manéž (lóže) a nechali děti hladit si krokodýla. Když jsem se pak Matěje ptal, jaký ten krokdýl na pohlazení byl, řekl "Moc dobrý, takový křupavý...". :-D Program pokračoval akrobatickými a žonglérskými kousky, a pak skončil.

Samozřejmě nemohl by skončit jen tak - po skončení se mohli děti vyfotit na mluvícím koni a nebo s malým krokodýlem. "2 za cenu jednoho", volala paní. Samozřejmě se tam nesmělo po celou dobu fotit ani natáčet (stejěn jsem fotil bez blesku,a le taky to podle toho vypadá, však posuďte sami zde) a tak i ta fotka byla možná jen na jejich polaroid - a cena? 130Kč

A šlo se domů. A tak nás ten cirkus, se vstupenkou zadarmo přišel na 650Kč. Ale nelitujeme toho - Matěj má super zážitek a my taky, za tu dětskou radost to stálo :-)